De-a lungul celor 3 ani de studenție am reușit să stau atât în chirie, cât și în cămin, și chiar și la neamuri, mai putin la camine private. Cel mai important lucru pe care l-am învățat este că avem cu toții pretenții diferite și că ce unuia îi place, mie-mi poate displace total. De aceea nu este de foarte mare ajutor să iei o hotărâre pe baza impresiile celor din jur.

Voi prezenta în mare care sunt condițiile în fiecare dintre spații locuite, așa cum le-am simțit eu:

  1. chirie: gasesti (sau nu) apartamentul perfect, aproape de metrou și centru și cu colegi de apartament ok, la o chirie decentă. ai stabilit reguli cu ei de la început, legat de vizite, curățenie, fumat, zgomot, etc.? la fel, de stabilit reguli clare cu proprietarul, legat de vizite, plăți sau… expediat. cât despre plăți – întreținerea pe scară, apa, gazul, internetul, cablul și toate celelalte facturi se vor aduna. așa înveți să consumi mai puțin. vii când vrei, pleci când vrei. poate veni oricine la tine, pleca oricine de la tine. vecini de toate vârstele, mai puțin de vârsta ta. poți învăța în dormitor, în bucătărie, pe balcon sau pe budă. curățenia depinde numai de tine.
  2. căminul universității: regie de cămin mică, oameni de aceeași vârstă cu tine, care-ți înțeleg problemele din sesiune. ai stabilit reguli cu colegul/colegii de la început legat de vizite, curățenie, zgomot. de fumat nu prea putem vorbi în camera de cămin, poate pe hol. poți să te trezești cu vizite neanunțate de la administrator. vii când vrei, pleci când vrei. nu poate veni oricine oricând la tine. cam greu cu învățatul dacă ai nevoie de liniște. poți să-ți ții curat în cameră și să speri că și vecinii de lângă vor face la fel – sau te vei trezi cu niște micuți și drăguți colegi de cameră.
  3. neamuri: s-ar putea să te mai scoți la chirie și să rămâi doar cu întreținerea. ai de stabilit reguli din start, mai ales în ceea ce privește masa. poate nu ți-e foame mereu! nu prea poți să pleci și să vii oricând, că mai ai de dat raportul. sau te sună mama a doua zi să te întrebe de ce ai venit așa târziu seara trecut, că s-a îngrijorat ruda așa de tare, încât a sunat-o pe ea. cam greu și cu persoanele de vin în vizită. poți învăța în dormitor, în bucătărie sau pe balcon. e cam musai să păstrezi curățenia.

Ce voiam să subliniez este că “ce-mi recomanzi?” nu poate avea un răspuns potrivit pentru fiecare, căci fiecare se raportează diferit pentru că are pretenții diferite. Nu știu dacă am trecut prin toate situațiile, cel mai probabil nu. Alte completări sunt binevenite oricând.

Share Button

2 Comments

Petru · September 9, 2014 at 9:45 pm

Eu recomand căminul. Da’ cu colegii stabiliți dinainte.

    gabriela · September 9, 2014 at 10:42 pm

    pe unde se poate, clar că e bine să-ți cunoști viitori colegi de cameră.

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.