Din 2010, avem privilegiul ca în București să fie ecranizate filmele nominalizate la Cannes, în cadrul festivalului Les Films de Cannes a Bucarest. Nu că aș fi eu mare cinefilă, doar îmi place să mă hrănesc cu lucruri care lasă o urmă și de care-mi amintesc și peste ani.

Timp de 10 zile vom avea access la cele mai bune filme de artă ale anului, filme în exclusivitate, cele mai promițătoare nume ale cinematografiei mondiale, regizoare și regizori de talie internațională prezenți la Q&A-uri și masterclassuri. Cred că pentru cei pasionați de o carieră în film sau pur și simplu de cum sunt făcute filmele, astfel de evenimente sunt minunate.

Este chiar mai mișto toată treaba asta pentru că experiența festivalului de film de la Cannes se întâmplă și la Timișoara, între 19-22 octombrie. După încheierea festivalului la Timișoara și București, caravana filmelor de festival va merge la Cluj-Napoca, Iași și Arad. Deci, pot ajunge chiar și mai mulți tineri la aceste filme, să fie inspirați și să facă mai multe.

Filmele de la festival

Trecând prin lista filmelor, am găsit foarte multe titluri românești (poți să filtrezi după categoria „Avanpremierele Toamnei”) pe care sper să le văd și în programele de la rețelele de cinematografe din țară.

Așadar, în amatoricismul meu cinefil, am făcut o listă cu filmele care-mi plac și pe care le-am pus pe lista de văzut. Nu cred că ajung la toate, dar poate ajungi tu și apoi îmi povestești ce ți-a plăcut.

  1. Jeanne du Barry – despre ultima curtezană de la casa regală din Franța
  2. The old oak – un grup de refugiați sirieni ajung într-un sat din nord estul Angliei
  3. Perfect days – despre disciplina vieții unui om pasionat de cărți, muzică și fotografie, care curăță toalete publice din Japonia
  4. MMXX – film românesc, mi s-a părut simpatic pentru că în trailer auzim o discuție de la terapie, în jurul ideii „eu împotriva lumii” vs „toată lumea este împotriva mea”
  5. 21 de rubini – film românesc, despre dorințele unui procuror general și realitate de la firul ierbii
  6. Între revoluții – film românesc documentar, despre Maria și Zahra, două prietene care s-au întâlnit la facultatea de medicină și își continuă prietenia prin scrisori atunci când Zahra se întoarce în Iran
  7. Poor things –
  8. Club Zero – într-un internat internațional, apare o profesoară care îndeamnă elevii la a consuma mai puțin, inclusiv mâncare
  9. War Boy – film românesc, acțiunea se petrece în 1944; un adolescent încearcă să recupereze cei 2 cai ai familiei de la nemți
  10. Kidnapped – un copil evreu din Italia este obligat să facă școala catolică

Adevărul este că-mi plac mai mult, dar am selectat doar 10, să fie un număr rotund. Dar găsești aici și lista completă a câștigătorilor.

Bilete la festival

Biletele se pot cumpăra de pe Eventbook.ro, prețul este unic de 20 lei. Primești pe mail un bilet cu un cod, fără loc dedicat.

Proiecțiile au loc la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Eforie, Cinema Union. Mă bucur că rămânem în afara mall-urilor.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.