Luna februarie nu a fost la fel de productivă ca ianuarie pe multe planuri, inclusiv de lectură. Am abandonat cărți, am ascultat podcasturi pe drum, am stat pe netflix. Ce am reușit să citesc:
Vara în care mama a avut ochii verzi de Tatiana Țîbuleac
O carte scrisă de o autoarea din Republica Moldova, care a fost lăudată mult în 2019, și am înțeles de ce. Stilul de scriere este foarte cursiv, coerent, urmărește cursul gândirii. În plus, surprinde clișeele tinereții, când ne dorim lucruri triviale, deși în jurul nostru se petrec chestiuni serioase. Cât despre poveste, nu este cea mai veselă, dar este destul de autentică, despre relația între fiu și mama. Rareori ajungem să ne suprindem părinții în afara rolului de mamă/tată, iar cartea ne aduce puțin în poziția aceea. Un paragraf care mi-a plăcut:
De ce să cumperi patru pahare dacă bei doar din unul? De ce să-ți cioplești opt scaune, dacă mănânci mereu singur la masă? Pentru ce să aduci un lucru în casa ta, să-i promiți o viață, o poveste, iar apoi să-l lași neatins și netrebuit zile, ani, decenii? Să-l muți dintr-o cameră în alta, dintr-un gând în altul, să-l învechești și să-l ieftinești fără să te fi bucurat de el, iar la sfârșit să îl împingi în coșul unei muribunde care este o mincinoasă și mai mare decât tine, pentru că știe că moare, dar, iată, face achiziții.
Pagina 65
Extra: cartea a fost transformată în scenariu de teatru, piesele se joacă la București la Point și la Sibiu la Teatrul Național. Am văzut reprezentația de la Point, au fost 45 de minute speciale. One man show cu Serghei Chiviriga ca performer printre noi, în timp ce vocea lui interpreta secvențe din carte în căștile pe care le-am primit la intrare. E de văzut, pe lângă carte, cred că-l aduce la viață pe Aleksy așa cum ne-am aștepta.
Cu 10% mai fericit de Dan Harris
Carte recitită, în limba română. Nu este cea mai bună carte din lume, dar am revenit la ea, în română, pentru a mă refamiliariza cu vocea din capul meu. Cu stresul și nervii la care ajung deseori, deși nu sunt reporter de război, ca autorul. Este o carte bună, introductivă pe tema meditației.
Oameni normali de Sally Rooney
Cred că ar trebui să fie o lectură obligatorie la 20 de ani. Este despre identitate proprie, cât de confortabil te simți în locul în care crești și cât de greu (sau ușor) este să-ți creezi o nouă imagine o dată ce pleci de acasă. Toate astea sunt surprinse prin relația a doi tineri, o ea bogată și introvertită și un el sărac și extrovertit, care-și inversează stările de spirit o dată ce pleacă de acasă.
Out of office de Cristina Anescu
Out of office este probabil cea mai amuzantă carte pe care am citit-o în ultima vreme. Titlul a fost ales pentru a atrage atenția corporatiștilor care tânjesc după timp out of office. În acest caz, echilibrul muncă-viață personală există prea puțin. Personajele ajung în situații neașteptate pentru ei, ce duc la un comic de situație simpu și previzibil din afară. Te face să te simți mai bine că la corporația ta nu-i chiar așa.
Psihologia persuasiunii de Robert Cialdini
Titlul este destul de explicativ. Este o carte care abordează în cuvinte simple concepte destul de complicate. Îmi place pentru că tehnicile sunt expuse atât pentru câștigul tău, cât și în defavoarea ta. Afli cum lucruri naturale, precum recunoștința, te pot fraieri uneori. E o carte de avut în bibliotecă, de recitit o dată la câțiva ani. Carte preluată din recomandările podcastului MindArchitect, vă recomand să-l ascultați.
Alte cărți care mi-au marcat luna
Luna aceasta m-am mai regândit la două cărți pe care le-am citit anul trecut. În același spirit cu care am început seria asta, că am memorie scurtă, aș vrea să le menționez mai jos.
Educated de Tara Westover
Am avut-o la clubul de lectură. Am sperat că cineva îmi va arată o parte pe care am ratat-o. Tot nu-mi place, mi se pare o carte tipic americană, full of bullshit. Sigur că ideea de bază, că dacă muncești și-ți dorești destul de mult, poți să ajungi departe chiar dacă mediul de origine nu e favorabil. Doar că mai mult l-aș crede pe Drake când spune started from the bottom now we here. Nu sunt de-acord cu modul în care și-a expus public familia. Cred că un mod mai legal și cu ajutorul autorităților poate salva mai mulți tineri de un astfel de mod de viață.
Handmaid’s Tale de Margaret Atwood
Am citit cartea prin iarnă, iar acum am terminat cele 3 sezoane de serial de pe HBO Go. Cartea mi se pare mult mai dureroasă, stilul autoarei de a scrie este minunat, inspirațional pentru amatorii unei cariere scriitoricești. Distopia prezentată în carte este atât de aproape, încât te face să te gândești de două ori la prejudecățile pe care le ei. Filmul este bine făcut, îmi place cum evoluează personajul principal de la nevinovat la malefic. Te face să te întrebi dacă toată lumea are latura aia bine ascunsă.
Majoritatea cărților sunt disponibile pe Bookster. Ți-am lăsat un link către Cărturești pentru că lista asta de cărți poate fi o sursă bună de dat cadou, iar cei de la Cărturești ți le pot împacheta special 🎁. Pentru versiunile în engleză, îți recomand să comanzi de pe Books-express.ro.
Photo by Toa Heftiba on Unsplash
1 Comment
Cărți martie 2020 • Gabriela Deleanu · March 30, 2020 at 7:30 pm
[…] Testaments este continuarea de la Handmaid’s Tale (de care am povestit aici). Cred că ar fi complicat de citit doar asta, fără să știi ce s-a întâmplat înainte. În […]