Herg Benet este una dintre editurile cunoscute pentru publicarea autorilor români – ăsta ar fi unul dintre motivele pentru care să le verifici siteul. Apoi, au o colecție de traduceri: bune, fără typos, chestii de bun simț (știu), dar mai greu de întâlnit în zilele noastre. Am citit 6 cărți din noile lor titluri, povestesc pe larg mai jos de ele, pe care vreau să vi le ofer printr-un concurs simplu – pe Instagram, cum altfel.
Am pus în titlu că sunt cărți de vară pentru că sunt ușor de luat la plajă sau pe drum cu tine, mai ales dacă mă gândesc la cele cu povestiri scurte. Celelalte te vor atrage direct prin poveste. Apoi, mai e diversitatea tipurilor genurilor, astfel încât fiecare să găsească ceva să i se potrivească.
Sinuciderea Ielelor de Ana Mănescu
O serie de 11 povestiri scurte, fiecare cu tâlcul și cu învățămintele ei. Personajele principale sunt femei, fete, de diferite vârste, care trec prin diferite experiențe, cu care empatizăm și ne amintim ce am făcut noi într-o anumită situație. Firul roșu între povestiri: magicul.
– Ai grijă ce-ți dorești
– Și cât de clar o rostești.
Grădina cu fluturi de Dot Hutchison
Libris | Elefant | ENGLISH – Books Express
O carte care nu are cum să nu te trimită cu gândul la Colecționarul lui John Fowles. Un bărbat bogat are o seră în grădina casei, unde ține prizoniere femei-fluturi. Aflăm toată povestea într-un interogatoriu, când cea mai populară victimă (prin relația pe care o avea cu celelalte), povestește polițiștilor cine este, de unde vine, și ce s-a întâmplat în seră. Pe alocuri, un roman violent, cu relatări detaliate. Coincidență sau nu, personajul ei mi-a amintit de Irina din Fluturii Irinei Binder. Iar finalul – a fost neașteptat și justițiar.
Revertis de Laura Nureldin
Când ești nemuritor, „niciodată” înseamnă foarte mult timp.
Probabil că aceasta este mantra cărții, repetată în diferite forme la fiecare zeci de pagini, astfel încât să te facă să pui în perspectivă cât de des folosești mereu și niciodată în vocabularul de zi cu zi. Vampirii nu sunt întotdeauna răi, ci poate neînțeleși, iar aceasta este teoria pe care încearcă să o demonstreze autoarea prin această carte. Este o abordare fresh pentru mine, care m-a atras spre acest gen, cu un final în care dreptatea și binele înving.
Îndurabile de Andrei Crăciun
O serie de povestiri scurte care m-a făcut să mă gândesc la viața mea în București prin gradul ridicat de tolerabilitate a personajelor. Oameni care îndură lucruri de la colegi, familie, prieteni, pentru un scop mai mare (bani, să scape de singurătate). Sunt lucrurile alea mici cu care suntem toți obișnuiți. O să-ți placă!
Râurile din Londra de Ben Aaronovitch
Libris | Elefant | ENGLISH – Books Express
Un polițist de birou din Londra ajunge să investigheze crime cu ajutorul celor din lumea cealaltă, care devine ucenic al ultimului vrăjitor oficial din Anglia. După ce citești cartea asta, sigur te vei uita altfel la Tamisa următoarea dată când vizitezi Londra. Este un fantasy urban destul de neașteptat prin asocierea între lumea magică și realul polițienesc.
Negustorul de pipe de Paul Gabor
După ce citești titlul, te imaginezi deja așezat comod într-un fotoliu, înconjurat de multe cărți, tutun și cafea proaspăt râșnită. Clișeu, poate, dar versiunea modernă “dealerul de țigări” sigur nu producea același rezultat 🙂 Scrisă la persoana întâi ca un jurnal, cartea include povestiri scurte, care pot fi citite aleatoriu, ce surprind diverse momente și gânduri ale personajului.
Antidepresiv de Ioana Duda
Gândurile aruncate pe hârtie care să te facă să te simți mai bine. Temeri, speranțe, planuri. Toate scrise cât se poate de blunt, pe bune, fără ocolișuri. E un ceva prin care au trecut toți adolescenții, și ce trebuie citit de părinți pentru a-și aduce aminte.
Concurs
Am postat o poză pe instagram, un colaj cu cele 7 cărți. În funcție de ce știi tu, ce ai citit mai sus, sau ce-ți dorești, îmi lași comentariu la poza de mai jos până pe 20 iulie, cu numărul pozei sau titlul cărții, și random.org decide dacă o primești.
0 Comments