În ultimii doi ani am ajuns în Londra de 5 ori, de fiecare dată cu travel purpose: work. Cel mai mult am stat o săptămână și cel mai puțin 2 zile. Nu m-am bucurat prea mult de lucruri de pe un musai list (vizite la muzeu, spectacole de teatru sau o tură cu London Eye), însă am deprins câteva obiceiuri care mi se par utile de împărtășit cu voi.

Cumpără un Oyster Card

Cardul Oyster funcționează similar cu cel de la RATB, numai că este valabil atât pe autobuze, cât și pe overground/underground. Îl poți încărca cu bani sau lua un abonament pentru o perioadă specifică.

👉 Trebuie să validezi cardul atât la intrarea, cât și la ieșirea de la metrou, banii ți se iau de pe card la ieșire, în funcție de zona în care ajungi.

Nu da banii pe un tur cu double-decker

O plimbare cu un autobuz double-decker nu trebuie să coste zeci de lire – poți merge la plimbare cu priveliște de la etaj cu 2 lire. Ce-i drept, nu e nimeni care să-ți povestească istoria fiecărei clădiri, însă compensează senzația faină când mergi pe străduțe înguste cu măgăoaia aia 😀

A photo posted by Gabriela (@gabrieladeleanu) on

Mâncarea la pachet costă mai puțin

În locuri precum Pret-a-manger poți lua comanda la pachet și te costă mai puțin decât dacă ai mânca acolo (nu mai cheltuie cu tine personal, curățenie și mai știu eu ce).

Muzeele au intrare gratuită

Muzeele pot fi vizitate gratuit și eu tot nu am ajuns să le vizitez 🙁 Din recomandările cunoscuților, trebuie să vă rezervați timp să le cutreierați.

Nu te încărca cu mărunței, plătește cu cardul

Poate părea o fiță la început, însă vei înțelege după ce vei avea buzunarele pline de monezi, iar la următoarea casă de marcat îți va lua o veșnicie să găsești banii fix, alegând să dai ceva mai mult și să primești iar rest mărunței :))

Ți-ar trebui un adaptor pentru priză

Aleg o formă ipotetică pentru că eu nu am un adaptor nici după 2 ani de vizite. De obicei găsești la recepția hotelurilor să împrumuți. Sau poți folosi intrarea USB de la televizor să-ți încarci telefonul.

Să ai un act de identitate cu tine dacă vrei să ieși în club

O dată am pățit-o să nu mă creadă pe cuvânt că sunt majoră, iar de atunci port mereu după mine permisul de șofer, să dovedesc că sunt majoră.

În bagaj trebuie să ai mereu ochelari de soare și o umbrelă/pelerină de ploaie

Vremea londoneză este cunoscută ca fiind schimbătoare ca o femeie la PMS, așa că este bine să ai la tine ce trebuie pentru orice situație.

A photo posted by Gabriela (@gabrieladeleanu) on

Mergi la Covent Garden. Și în Primrose Hill.  Și în Camden să mănânci tot felul de specialități culinare internaționale.

Probabil că sunt locurile mele preferate din Londra, pe care le-am descoperit la prima vizită și unde am încercat să mai ajung și cu alte ocazii. În Convent Garden sunt tot felul de magazine, restaurante și artiști stradali. De pe Primrose Hill poți vedea Londra de sus și să vezi sutele de urme de avioane de pe cer. În Camden a luat naștere mișcarea punk-rock, în barurile de acolo a început Amy Winehouse să cânte, acolo sunt multe magazine cu tot soiul de nebunii și în plus găsești un food market cu mâncare din toată lumea.

Cam atât

Sper ca ideile să fie utile, iar lista este deschisă și pentru alte sfaturi. Sunt multe multe lucruri de văzut în Londra, descarcă harta de pe gmaps să o folosești offline, și descoperă-le pe toate, la pas.

A photo posted by Gabriela (@gabrieladeleanu) on

Update 07.07 – Dragoș ne spune că:
Nu mai ai nevoie de Oyster daca ai card contactless sau Android Pay/Apple Pay.
Eu locuiesc la 10 minute pe jos de Camden, dar e o pierdere de timp sa iesi acolo. O sa dai numai peste puburi jegoase, in linii mari. Magazinele de care vorbești sunt cel mai mare kitsch posibil. Si e o mare sansa sa fii tepuit sau jefuit de persoane dubioase care te opresc pe strada, incercand sa iti vanda droguri, CARE SUNT PESTE TOT in Camden, mai ales in zona podului (Camden Lock).
Ai uitat sa mentionezi Shoreditch, unde chiar se merita sa ieși. Soho, daca vrei nebunie. Oxford Street, unde absolut toată lumea merge daca vrea sa faca cumpărături.

Share Button

1 Comment

Călătorești cu munca sau de plăcere? • Gabriela Deleanu · October 28, 2019 at 9:08 pm

[…] am putut să văd ceva din orașul de la destinație. Sinceră să fiu, am fost de vreo 8 ori în Londra și mereu în interes de serviciu. Cu toate astea, nu am avut libertate completă niciodată. Nu am […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.