Îmi pare rău, sunt așteptată este una dintre cele mai populare cărți din toamna/iarna aceasta și nu aș fi întins mâna după ea dacă nu o avea deja sora mea împrumutată de la Bookster.

Am înțeles încă de la primele pagini de ce este o carte lăudată. Agnes Martin-Lugand a profitat de experiența ei ca psiholog și a scris cartea într-un mod foarte relatable pentru noi, în care noi putem empatiza ușor cu personajul principal.

Avem o studentă activă cu viață socială, care ajunge angajat de top într-o agenție de traduceri. Iată cuvântul cheie care m-a cucerit practic pe mine, că-mi imaginam cum ar fi fost dacă după FLLS rămâneam în domeniul traducerilor.

Să nu divaghez: avem imaginea unei tinere rebele care face un stagiu într-o agenție de traduceri doar pentru bani, atitudinea și cunoștințele sale o fac remarcată, iar ceva ani mai târziu e mâna dreaptă e conducerii, ocupându-se de clienții cei mai importanți.

Mi-a plăcut mult că jobul de traducător/interpret a fost prezentat dintr-o perspectivă diferită. Nu ne-am imaginat o persoană cu ochelari, în pijamale, care stă aplecată deasupra biroului ore întregi. O avem pe Yaël îmbrăcată elegant, mereu pe tocuri, care dă dovadă de competențe (soft skills) în afara cunoștințelor de limbă: interacțiune cu clientul și cu familia sa, cunoștințe în domeniul de lucru al clientului, small talk. (uite de asta nici FLLS nu te poate scoate cu jobul de-a gata după 3 ani 🙂 )

Subiectul central al cărții se învârte în jurul întrebării “carieră sau viață personală?”. Yaël este pasionată de jobul ei și își da tot timpul disponibil muncii, până când atitudinea ei afectează atât relațiile cu colegii, cât și cu familia. Atunci șeful ei îi spune să-și ia o vacanță. Pauza de la lucru se sincronizează cu reîntâlnirea cu un prieten vechi, pe care-l invită în excursie la casa de la țară a părinților ei, alături de vechiul grup de prieteni cu care se distra în studenție. Ei și de aici vă puteți imagine cum lucrurile se schimbă. Sau puteți citi cartea.

…era liniștitor și era plăcut să nu ai mintea ocupată cu o mie de lucruri, ci întoarsă doar spre acea stare de bine.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.