Dacă știu ceva despre universitățile de stat, chiar concret despre Universitatea din București, este că nu știu cum să investească banii (ăia puțini) pe care îi primesc. Cele mai multe universități sunt pe minus sau se apropie de zero în ceea ce privește raportul dintre finanțări și cheltuieli.

Cele mai multe sunt dependente de banii pe care îi primesc de la stat și supraviețuiesc doar prin mărirea taxelor (sau introducerea unora noi) și suplimentarea locurilor la taxă. Atât. Uneori mai scot un ban de-o cafea dacă închiriază vreo sală sau ceva.

Din punctul meu de vedere, în prezent, în România, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj are cea mai deschisă la minte conducere, cu regulamente de organizare care să vină în ajutorul studenților și cu programe care să atragă și finanțare externă.

Un exemplu îl reprezintă campania de crowdfunding pe care au inițiat-o pe 5 proiecte diferite. Știți știrea cu sângele artificial? Este unul dintre proiectele propuse spre finanțare, care a strâns aproape toată suma, în doar câteva zile.

Crowdfunding este o metodă alternativă de finanțare, prin care cel care îți dă bani este cumva implicat în proiect sau primește ceva din rezultat. UBB CLuj a propus: Pentru a beneficia de intrare gratuita în Parcul Sportiv Iuliu Hatieganu în acest weekend. – 50 lei sau mai mult.

Partea proastă este că, dacă devine un trend printre universități, statul ar putea să profite și să scadă din finanțare. Asta ține de prioritatea fiecărei guvernări.

O altă soluție (mai la îndemână și mai logică) ar fi parteneriatele între universități și companiile din domeniile aferente. Asta ar ajuta clar la pregătirea viitorilor absolvenți pentru locuri valabile pe termen mediu și lung de pe piața muncii.

Dar, dacă s-ar întâmpla asta, multe asociații studențești ar pierde parteneriate serioase, și nu ne-am dori asta, nu? 😀

În loc de încheiere, vă las cu un infografic care sumarizează cât de folositor este un astfel de parteneriat pentru viitor.

Promoting University-Industry Collaboration in Developing Countries

Share Button

2 Comments

Madalin Blidaru · April 29, 2014 at 11:58 pm

Asociatiile studentesti au alternative 🙂

    gabriela · April 30, 2014 at 6:12 am

    cele strict profesionale, da. însă mai sunt cele care migrează de la reprezentare la profesional.

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.