Mă vede de la distanță și mă măsoară din cap până în picioare. Nu contează dacă am tocuri sau pantofi bărbătești, fustă sau blugi. Când mă apropii mă privește și mai atent și-și mișcă puțin buzele. Apogeul ajunge când scoate pe gură “ce faci, gagica?/singurică, frumoaso?” sau doar simple fluierături.
Mi-e silă și greață de atitudinea acestor necunoscuți care au impresia că dacă au cojones, orice femeie trebuie să le cadă în brațe. M-am săturat de scârboșii care au dublul vârstei mele și care mă analizează cu totul, la pachet. Nu mai pot cu nesimțiții care au impresia că dacă ești tânără, experimentezi de toate, pleci cu oricine acasă.
Brigham Young spune că dacă educi un bărbat, educi un bărbat. Dacă educi o femeie, educi o generație. Ziauddin Yousafzai, tatăl câștigătoarei premiului Nobel pentru Pace, Malala Yousafzai, spune că atât timp cât femeile au același comportament, își învață fetele doar lecția obedienței și băietii doar despre importanța pe care o au ei familie, nu se poate schimba nimic în lume.
Mame din întreaga Românie, vă rog mult, să vă învățați copiii să nu fie critici, băieții să nu fie misogini, iar fetele să aibă respect de sine!
Poate că la noi nu e ca în țările arabe, poate că femeile au mai multe libertăți, poate că… pe naiba! Hai să ne amăgim că ne e bine că nu trebuie să purtăm văl. Oricum în cercul nostru de cunoscuți nu sunt cazuri nefericite, nu ai mai auzit o poveste cu o femeie violată de ceva vreme, oricum. Poate doar de la știri, că asta se întâmplă doar pe la sate, nu?
Iar atunci când se întâmplă asta, mereu e vina ei, că l-a provocat. Că a purtat fustă într-o zi cu soare. Că i-a zâmbit din politețe și l-a întrebat de sănătate. În extensie, e tot vina ei când el înșeală. Sau a fost doar un accident și a căzut în pe ea. Iar la teoriile astea contribuim cu toții, în egală măsură. Femeile critice și nesigure, bărbații imaturi și care nu-și pot asuma responsabilitatea pentru acțiunile lor.
M-am întins mult pe și pe lângă subiect. În concluzie, vin cu o provocare: indiferent de ce sex ai, uită-te cu atenție în jur, dincolo de zona ta de confort, urmărește gesturile celorlalți oameni, necunoscuți din stația de tramvai, vânzători din magazine, colegi de facultate sau muncă, și apoi spune-mi că mă înșel, că mi se pare și că exagerez.
0 Comments