Astăzi se lansează la Universitatea Boğaziçi din Turcia un nou clasament ©QS, World University Rankings – Emerging Europe and Central Europe. România este prezentă în clasament cu 7 universități, dintre care 2 în Top50: Universitatea din București și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.
Însă, cum mobilitatea internațională este la îndemână tuturor acum, clasamentele de acest gen vin în ajutorul potențialilor studenți, să vadă cam care e peisajul internațional, sau mai nișat – regional. Rusia domină în continuare topul, cu 48 de universități din totalul de 150, înaintea Turciei (16 universități) și Kazahstan (14 universități).
Ca studentă, pe mine mă interesează cam unde se poziționează în mod general o universitate la care voi studia și cât de ușor m-aș putea angaja apoi ca absolventă a unei anumite universități.
Top 10 Unviersități – General
Top 10 Cele mai angajabile universități
Ca pasionată de mediul online, vreau să văd și cât de prezentă este universitatea pe web.
Top 10 Cele mai active universități în mediul online
Astea sunt criteriile principale pe care eu, o masterandă, le caut într-un clasament. În niciun top 10 n-am găsit o universitate din România – oh, well!
Universitățile românești iau de obicei ca model și oferă drept exemple universități din vestul Europei, din SUA sau chiar Asia estică. Din punctul meu de vedere, nu ar trebui să ne uităm totuși atât de departe, ci mai degrabă să ne uităm în jurul nostru, la universități din țări cu care împărțim anumite trăsături – balcanice, slave, în curs de dezvoltare, sub fostă influență sovietică. OK, n-avem banii Rusiei să-i băgăm în Educație, dar o Cehie, o Polonie, ba chiar o Slovenie nu ne este așa de peste mână, nu? 🙂
0 Comments