S-au făcut 2 ani de când mă dau cu trotineta pe ulițele Bucureștiului, așa că simt nevoia să dau sfaturi. Reguli de circulație, cum să mergi cu trotineta electrică, sfaturi utile pentru trotinete, și chestiuni din astea generice pentru oricine. Mai ales pentru cei care închiriază trotinete (am văzut muuulți prin capitală), așa că e bine să știi la ce să te aștepți.

Bucureștiul nu este cel mai bine aranjat oraș din lume. Borduri înalte, găuri de canal pe banda întâi, trotuare și străzi peticite. Așa că ține de tine să ai grijă de integritatea corporală și să faci o impresie bună pentru trotinetiști.

Siguranță pe trotinete electrice

  1. Trebuie să mergi pe pista de bicicliști sau pe șosea. Aici este anunțul de la Guvern din februarie 2020.
  2. Folosește frâna de mână și nu pune piciorul jos înainte să se oprească trotineta.
  3. Poartă cască – e obligatoriu pentru sub 16 ani!
  4. Învață codul rutier, sau măcar semnele de circulație, să știi să te comporți în trafic. Nu trece pe roșu, nu tăia calea.
  5. Nu ai ce căuta în afara orașului, nu te aventura pe drumuri naționale.
  6. Scrie și în OUG linkuit la punctul 1, dar am văzut de multe ori 2-3 oameni pe o trotinetă (închiriată de cele mai multe ori) — trotinetele sunt făcute pentru un singur călător. Unele modele permit să iei accesoriu pentru copil, dar asta e tot.
  7. Stai cu mâinile pe ghidon. Trotineta este un vehicul unde ai nevoie de mâini să accelerezi și să frânezi, așa că nu le ocupa aiurea cu telefon, cafea

Bunul simț în trafic

  1. Nu fi îngâmfat/ă aiurea. Nu salvezi tu planeta, nu te simți îndreptățit/ă să se dea lumea la o parte din fața ta.
  2. Fii amabil cu pietonii pe trotuar! Și-așa e plin de mașini parcate, nu fi și tu mârlan.
  3. Fii atent/ă la crengi, copaci joși, căței care aleargă, copii care se joacă.
  4. Dacă sunteți mai multe persoane, atunci mergeți în șir indian. Nu ocupați tot trotuarul sau banda 1 aiurea. O trotinetă în spatele celeilalte.

Grijă pentru trotinetă

  1. Fii echilibrat în trafic, fără frâne și accelerare bruște. Asta ajută și durata de viața a bateriei/trotinetei, și ca predictibilitate pentru colegii din trafic.
  2. Închiriată sau a ta, ai grjiă la gropi și la borduri. Pierzi 3 secunde și te dai jos de pe ea.
  3. Pentru cele închiriate: nu le lăsa aruncate în mijlocul trotuarului. O să vrei să mergi cu trotinete bune, iar un astfel de comportament nu va ajuta.
  4. Dacă trotinetele sunt cu roți cu aer (gen modelul Xiaomi), nu treceți prin cioburi, nu intra brusc în borduri, redu viteza la stopurile/încetinătoarele de viteză.
  5. Verifică șuruburile, presiunea din roți, frânele în mod activ.
  6. Încearcă să nu mergi cu trotineta până ajunge bateria la 0%.

Cu trotineta în localuri

La momentul la care scriu acest articol, avem voie să mergem la terase prin oraș. Spre deosebire de biciclete, care pot fi legate de garduri, cu trotineta este mai complicat. Există lanțuri pentru trotinete, dar nu blochează mereu să rămâi fără ea.

Până acum, am avut o singură discuție cu intratul cu trotineta la un local bucureștean. Sper să fie un caz izolat, cu oameni prea stresați de Situație. Însă trotinetele se pliază, ocupă spațiu puțin, poți să le iei cu tine peste tot.

Trotinetă electrică de închiriat în București

La momentul la care scriu acest articol, în România se pot închiria trotinete în București, de la Bolt, Lime, Wolfe, Flow, Melc. Funcționează prin aplicație pe telefon, scanat un cod pentru deblocare, plată prin card online.

Indiferent dacă ai deja trotinetă, dacă închiriezi una, sau dacă doar te gândești să-ți iei una, nu uita să fii un partener bun în trafic.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.