Continui seria de locuri de văzut în județul Prahova și împrejurimi, fără să ajungi în zona de stațiuni montane aglomerate. Sper ca această listă să te inspire pentru viitoarele excursii. Chiar cred că peste tot este ceva de văzut, chiar și în locurile cu care ne-am obișnuit prea mult. Hai să ne bucurăm de ele.
Ploiești
Începem cu reședința de județ, Ploieștiul. Este un oraș cu istorie, cu multe locuri de văzut (eu nu știam până acum câțiva ani că este și o Filarmonică aici). Cu siguranță merită mai mult interes și o administrație ancorată în prezent, care să facă din orașul ăsta un loc cu adevărat primitor pentru turiști.
Până atunci, ce poți vedea într-o excursie de-o zi la Ploiești:
- Muzeul Ceasului – este un muzeu unic prin piesele pe care le adună. Deși nu vei vedea încă smartwatches. E mai degrabă de dedicat mecanismului din spate, vei găsi aici inclusiv tablouri cu ceas și muzică incorporate. În plus, casa care găzduiește muzeul – din anii 1890 – este o bijuterie în sine. Biletul de intrare pentru adulți costă 12 lei.
- Casa Hagi Prodan – o casă de târgoveț (negustor) de pe la 1820, cu arhitectura și organizarea casei de atunci: ornamente florale la exterior tipic balcanice (se pare că proprietarul era bulgar sau aromân) amestecate cu stilul neo-românesc local. Probabil că cea mai atractivă parte din casă este divanul oriental, o canapea în formă de U cu multe perne și narghilea. Biletul de intrare costă 8 lei.
- Muzeul Ion Luca Caragiale – Se află într-o casă din sec. XVIII, care a aparținut unui funcționar public și e mai urbană comparată cu casa târgovețului menționată mai sus. Nu este casa în care a trăit, aici poți face un tur virtual pentru casa lui din localitatea care-i poartă numele. Însă aici puteți vedea fotografii cu Caragiale, informații despre performanța lui școlară sau manuscrise pentru cele mai populare piese ale sale. Biletul a fost 8 lei.
- Pe lângă asta, îți recomand să faci o plimbare prin centru și să găsești statuile personajelor lui Caragiale.
- Palatul Culturii – este o bijuterie de loc și merită să treci pe acolo măcar să admiri clădirea.
- Halele Centrale – care acum găzduiește o simplă piață, însă clădirea are un farmec aparte care-i susține istoria. Însă potențialul său este destul de mare, îmi imaginez cum ar fi un hub ca un mercado din Madrid.
- Alte locuri la care nu am ajuns încă, dar plănuiesc:
- Muzeul de Artă
- Muzeul Petrolului
- Casa Memorială a lui Nichita Stănescu
- Filarmonica din Ploiești
- Teatrul Toma Caragiu
- Ceva alternativ, poți descoperi orașul după muraluri și graffiti, uite aici ce frumuseți au răsărit pe pereții ploieștenilor.
- Hipodromul din Ploiești – am ajuns aici la o cursă de cai într-o duminică ploioasă, care m-a făcut să mă simt ca la o cursă din Marea Britanie. Arată foarte bine tribunele, ai vedere asupra traseului. Biletul costă 7 lei pentru adulți. Urmărește site-ul să prinzi o cursă atunci când mergi.
- Aerodromul de la Strejnic – este ușor în afara orașului, dar se ajunge rapid. Dacă urmărești activitatea lor pe site sau pe facebook, poți prinde niște spectacole faine tare.
Câmpina
Continuăm drumul prin orașele județului Prahova și ajungem la Câmpina. Oraș micuț, destul de bine îngrijit, cu o zonă centrală cu trotuare largi, unde de poți plimba lejer. Nu știu prea multe despre oraș, dar am prieteni care s-au întors din pandemie aici și au o viață fericită. Deci ceva bun se întâmplă.
Ce poți face în plimbarea ta prin Câmpina:
- Iei o cafea de la Kub, din centru.
- Mergi la Casa Iulia Hașdeu – poate au ajuns la tine legendele conform cărora această casă este bântuită. Dacă o fi așa sau nu, n-am idee. Dar clădirea și parcul din jurul acesteia te bagă într-o poveste cu totul.
- Dai o tură prin Parcul Soceram.
- Mănânci un burger la The Social PUBurgers, o afacere socială cu niște burgeri delicioși (recomand pe cel cu zacuscă).
- La desert, iei o prăjitură de la Delice.
Brebu și Șotrile
Ieșim din Câmpina și facem o excursie cu mașina, spre Brebu Mănăstirei. Aici ne oprim la Casa Domnească de la Brebu, unde găsim o casă domnească, o biserică și un turn clopotniță, înconjurate de un zid de cărămidă. Toate astea sunt din sec. XVII-XVIII, biserica se pare că a fost începută la 1650. În plimbarea pe lângă ziduri vei ajunge într-un parc foarte frumos amenajat, cu verdeață și copaci înalți, până pe malul lacului. Nu este foarte mare, dar foarte potrivit pentru o plimbare liniștită.
Dacă tot ești în mașină, îți recomand să mergi și până la Șotrile. Ai parte de un drum pitoresc pe dealuri, prin păduri, până într-un sat unde vei vedea peste localitățile din jur. Aici mergi pentru priveliște, nu ai ceva de făcut în sine.
Iar dacă vrei să continui explorarea, poți ajunge până la Barajul Paltinu.
Unde mai mergem?
Sper ca articolul să te ajute pentru o excursie scurtă în apropierea Bucureștiului. Pentru alte muzee din județul Prahova, vă recomand să verificați listele online. E posibil ca prețul biletelor să sufere schimbări de când am fost noi. Cel mai bine, luați bani cash cu voi să fiți siguri.
Sunt multe lucruri și locuri frumoase de descoperit, dacă mai recomanzi ceva, nu ezita să-mi scrii. Iar dacă ajungi printr-unul din locurile astea, dă-mi un mention pe instagram.
0 Comments