Anul trecut pe vremea asta mă pregăteam să plec la Timișoara, să particip la FOSR. Acolo am întâlnit studenți din toată țara și m-am lovit de o atitudine aproape ostilă din partea multora, față de cei din capitală. Târziu am aflat și de ce.

Să fii student în București e mișto. Adică cum sună SNSPA sau ASE, față de altele al căror nume nu sună atât de celebru? Dă bine acasă să fii în Capitală, să experimentezi viața de noapte de aici, să ieși în Centrul Vechi când primești bani de acasă sau în Regie când nu prea mai ai bani. Cumva în mentalitatea colectivă s-a format ideea asta cum că la București se face școală mult mai bine, că dacă termini Drept la Universitate ești mai deștept decât dacă ai termina la Cuza, în Iași, de exemplu.

Astfel, se creează niște idei preconcepute, studenții în București se simt buricul pământului, iar cei din alte regiuni sunt instant marginalizați.

Bine, exagerez mult cu acest articol, recomand să se citească cu sare alături.

Ce vreau să spun este că studenția este o experiență uimitoare, oriunde ai avea parte de ea. Și că e mult bullshit în jurul fanteziei de a studia musai în Capitală. Că aici îți găsești mult mai ușor de lucru probabil că este adevărat. Însă aceste 2 lucruri – studenția și munca – trebuie clar delimitate. Oportunități de plecat în afară – burse Erasmus, acorduri bilaterale, oferte de Work&Travel – sunt peste tot în centrele universitare.

Ce mai este destul de adevărat este că cele mai multe universități din București iau de bună că elevii vor aplica la ei și fac puțin spre nimic pentru a îmbunătăți cumva condițiile de bază ale studenților. Aici vorbim de sisteme online de verificare a situației școlare, cămine curate, cantine cu prețuri decente și mâncare bună, material didactic în acord cu timpurile în care trăim. Sunt universități din orașe mici care au condiții de zeci de ori mai bune decât le-ai întâlni aici și asta se întâmplă pentru că ei dau mai mult de 2 bani pe studenții lor. Ei constientizează cât de importantă este atenția asupra lor și știu că, dacă după 3 ani, absolvenții lor vor fi mulțumiți, vor avea rezultate pozitive pe termen lung.

Concluzia: nu mai fiți capitaliști, nu mai fiți cârcotași. Oamenii sunt diferiți, iar locul unde studiază nu-i definește.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.