http://facebook.com/GabrielaDeleanuPhotography

Mi-a împrumutat-o o colegă de la facultate la începutul sesiunii, a zis că nu e grabă să i-o înapoiez. Însă, în veșnicul metrou, m-am apucat să o citesc. Și nu m-am mai putut opri.

Mereu am crezut despre cărțile acestea care au apărut despre femeile din Asia estică sunt inspirate după Memoriile unei gheișe (am citit-o cum a apărut, est printre preferatele mele!). Povestea pictoriței este de asemenea inspirată, oarecum.

Este vorba despre o copilă care este dusă la o casă de flori și devine una dintre cele mai căutate fete. Nu-i place viața pe care o duce acolo, de aceea unul dintre bărbații cu care ar fi trebuit să se culce, o scoate din acea viață și o susține ulterior în cariera ei artistică. În cea de-a doua parte a romanului Yuliang se dovedește a fi foarte curajoasă, vorbind destul de agresiv (pentru o femeie mai ales) cu directorul Academiei de Arte. De acolo pleacă să studieze pictura în Franța și apoi în Italia, revenind În China ca  faimoasa pictoriță în stil vestic. Acest aspect mi s-a părut un pic exagerat: nu cred să fie o femeie care să fi rezistat atât mai ales în acea perioadă – după primul război mondial până la revoltele comuniste – într-o lume în care femeie avea un singur rol, cel de nevastă. De asemenea, finalul m-a dezamăgit puțin. Ea îi promisese lui Pan Zanhua că nu îl va părăsi niciodată și totuși o face. Pleacă în Franța și nu se mai întoarce.

Am povestit pe scurt, cartea chiar este minunată, de altfel și vă recomand să o citiți. Autoarea are un stil curat, ordonat și a construit o poveste care te prinde și te mută în lumea Chinei.

Acum, mă gândesc să mai citesc cărți cu subiect asemănător. Recomandări?

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.