Când aveam vreo 5-6 ani, învățasem să număr până la 10 și cum se spune la câine și la pisică în engleză și eram tare fericită. Apoi, intrasem la școală și ni se schimbau profesoarele de la un semestru la altul și a început să-mi displacă tot mai mult limba engleză. Totul a atins apogeul prin clasa a IIIa, când am fost scoasă la tablă să scriu “jucărie” în engleză, și nu știam că îi zice “toy”. Dacă până atunci îmi făceam temele în silă, atunci renunțasem la acest chin și mă scuzam mereu învățătoarei că mi-e rău și că vreau să plec acasă – engleza era mereu ultima oră.

În clasa a Va mi-am schimbat școala și, implicit, profesoara de engleză. Am dat peste o doamnă dură și exigentă, care ținea morțiș să ne învețe engleză. Și prin clasa a VIIa să ne certe că venim machiate și să ne trimită să ne spălăm pe față, dar asta e o altă poveste. Se poate spune că în generală am mâncat engleză pe pâine. Nici nu prea aveam de ales, de altfel. Însă mi-a prins bine mai târziu.

Liceul l-am făcut la profilul Științe Sociale – îmi plăceau mult materiile umaniste și limbile străine. Atmosfera la orele de engleză era cu totul alta acum. Gramatică se făcea tot mai puțină, mai mult se reluau aceleași probleme cu timpurile și if clause. Însă îmi plăcea că ne uitam la filme cu subtitrare în engleză și mai făceam câte un referat pe o carte citită în engleză.

Acum, la facultate, studiez rusa și engleză. Rusa am început-o de la 0, engleza am continuat-o după 12 ani. Mai este nevoie să spun că mi-este mai ușor să înțeleg la engleză decât la rusă? Mă ajută foarte mult faptul că am crescut și am fost educată cu multă engleză. Știi și tu că, cu cât ești mai tânăr, cu atât îți este mai ușor să înveți o limbă străină.

***

Am un nepoțel de 5 ani. Anul acesta a mers la o grădiniță de stat, din cartierul în care locuiește, iar cu un an înainte a mers la o grădiniță particulară. A făcut engleză în ambele locuri, însă a învățat numai la prima grădiniță câte ceva. Concluzia: e foarte posibil ca atunci când va ajunge la școală, să fie în urmă față de alți colegi de-ai lui. Din fericire, în București sunt o groază de centre de limbi străine, pentru toate buzunarele și majoritatea au cursuri de limba engleză cu oameni profesioniști.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.