La final de deceniu, cred că putem spune că a fost perioada când lumea a călătorit de plăcere cel mai mult. S-au înmulțit liniile aeriene low-cost (sunt 9 numai în Europa). A crescut numărul de concedii tip citybreak în detrimentul concediilor mai lungi. Oamenii s-au învățat să-și rezerve singuri excursii în afara țării. A apărut omul de tip digital nomad, care călătorește și lucrează din orice parte a lumii, atâta timp cât are acces la internet. A devenit un fenomen global ca lumea să-și închirieze casa. Călătorim pentru poze de Instagram.

Au fost multe schimbări de comportament în rândul călătorilor, al localnicilor, al antreprenorilor locali care primesc turiștii, iar trendurile în călătorii pentru 2020 vor satisface cât mai multe nevoi,

Uite 11 lucruri care cred că vor fi reprezentative pentru călătoriile din 2020:

1. Călătorii pentru sport

Surfingul devine sport olimpic din 2020, ceea ce îi va crește popularitatea în toată lumea, iar sportivii vor căuta locuri unde să poată exersa. Spania, Franța și Portugalia sunt deja destinații populare în Europa pentru surf. Excursiile pentru maratoane în alte țări sunt deja organizate de fanii sportului.

2. Plecăm pe Marte

Sau cel puțin călătorim în spațiu. Poate nu chiar din 2020, dar cu determinarea Virgin Galactic, Space X sau Blue Origin, vom zbura cât de curând. Cei care-și permit, firesc.

3. Flygskam

În cealaltă direcție, avem flygskam. Vine de la “flight shame” și este un termen apărut după acțiunile activiste ale Gretei Thurnberg, care ar însemna rușine să zbori. În lumina dorinței oamenilor de a fi mai grijulii cu mediul, mulți se vor reorienta către trenuri. TGV-ul franțuzesc deja preconizează o creștere de 30% în vânzări. În orice caz, călătorii vor încerca să aibă o amprentă de carbon cât mai mică.

4. Călătorii atente la localnici

Rămânem în zona de conștientizare, și cred că una dintre tendințe va fi călătoritul mai atent. Sunt din ce în mai multe orașe unde nu mai este loc de turiști. Din grijă și respect pentru localnici, călătorii vor tinde să ia decizii pentru bunăstarea acestora. Cumpărături de la localnici direct, vizite la restaurante mai speciale, cu poveste locală, atenție la cum ne purtăm în funcție de locul de destinație, vizite în alte orașe decât capitala (sau cel mai cunoscut oraș din țara respectivă).

5. Găsește-ți rădăcinile

Continuăm și cu respectul pentru localnicii țării gazde, de data asta din perspectiva celor care-și caută rădăcinile. Testele de ADN care au prins foarte multă lume și le-a spus mai multe despre naționalitățile care-i formează duc la călătoriile după strămoși.

6. Slow traveling

Glampingul. Retragerea în munți, fără tehnologie. Călătorii ușoare, mai puțin pe fugă, fără bife pe lista de monumente musai de vizitat.

7. Excursii cu animale de companie

Generația celor care-și cumpără case pentru câine nu pentru copil a ajuns la maturitate, și dau bani pe plimbări. Doar că își doresc să călătorească cu animalul de companie după ei, ceea ce înseamnă că furnizorii locali vor trebuie să-și adapteze localurile pentru a fi prietenoase cu animalele. Chiar dacă sunt fazani.

8. Beneficii de acasă, în avion

Cu democratizarea zborurilor pentru toată lumea, cei din categoria bogaților vor avea nevoie de elemente de diferențiere cât mai clare. În afară de zboruri în spațiu, vor avea nevoie să călătorească și pe Terra, deci să fie cu mai mult lux. Trenuri, avioane cu TV și sală de sport, servicii exclusiviste tot mai multe.

9. Venit, pozat, plecat

Aceste beneficii speciale trebuie împărtășite cu lumea, să avem fiecare ceva spre care să aspirăm, așa că Instagramul probabil va deveni rețeaua socială cea mai populară în rândul tuturor categoriilor de utilizatori. Imaginile vor fi din aceleași unghiuri, locurile vor fi alese în funcție de cât de instagramabile sunt.

10. Mai puțin călătorit cu munca

Bine, dar unii oameni călătoresc și cu munca, cum ar fi cei care lucrează în vânzări. Cu dezvoltarea tehnologiei și sisteme de video call tot mai performante, și în contextul epuizării mentale a celor care călătoresc des cu munca, ar fi frumos să scadă călătoritul pentru muncă.

11. Piața de Crăciun

În final, că tot suntem în perioada asta a anului, lumea se plimbă să vadă târguri de Crăciun. Văd de pe acum la tot mai mulți cunoscuți poze cu brazi din toate colțurile Europei, așa că acest trend poate fi doar ascendent de-acum încolo. Caută magia sărbătorilor în alte colțuri de lume, gen.

Conform Booking.com, locurile care vor fi în trend din Europa sunt: Gzira (Malta), Swinoujscie (Polonia) și Zabljak (Muntenegru), iar Airbnb a făcut o altă listă care include și România.

Ce spuneți, este vreuna dintre temele de mai sus un lucru la care v-ați gândit pentru călătoriile voastre în 2020?

Share Button

2 Comments

Simona · December 10, 2019 at 10:31 am

Cred că târgurile de Crăciun au fost mereu un reason to travel, la fel și cea cu Instagramul, pe care cred că o fac și eu inconștient. :)) Dar restul sunt spot on. Aș mai adăuga și călătoritul pentru shopping.

Diana · December 10, 2019 at 12:04 pm

Pentru mine, calatoriile cele mai faine sunt in zone urbane, cu culturi diferite de-a mea, cu mancare de imigranti (asta daca nu sunt in Italia sau Turcia, loc in care e nom-nom doar cu mancare locala) :)) That’s my reason to travel!

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.