Londra este cel mai frumos oras din America este prima carte publicată de Laura Dave și nu este vorba despre călătorii – cel puțin nu așa cum ne așteptăm.

Subiectul cărții este despre căsătorie, acest laitmotiv al celor trecuți de 25 de ani, și este abordat cumva din ambele perspective (masculină și feminină). Zic cumva pentru că vocea narativă este a unei femei. Am apreciat că nu este vorba despre un singur cuplu, ci despre 2 frați puși sub presiunea familiei și a societății (puțin neașteptat pentru New York) de a se căsători. Așadar, avem o tipă care-și părăsește logodnicul și se mută în Rhode Island, și un tip care cunoaște o altă femeie și nu vrea să continue cu planurile de căsnicie.

Modul în care este scrisă cartea scoate în evidență jobul de zi cu zi al autoarei de redactor pentru reviste, pentru că stilul este foarte vizual. Este fix un film clișeu american, cu mici inserții de rumegat. Altfel, cartea este o lectură ușoară de tren.

Ideea principală cu care am rămas este să nu pun presiune pe mine pentru că alți oameni își doresc ceva de la mine. Oricât de bune le-ar fi intențiile.

Pasaje fotografiate:

Vin cu tine. Arată-mi numai unde vrei să ajungi.

…probabil că avea sens să mă gândesc că oamenilor le venea mai ușor să se comporte natural atunci când pretindeau că sunt altcineva.

Este ciudat să mă întorc aici, pentru că nu știe nimeni. (…) Putem trăi o viață cu totul diferită departe de locul natal și totodată să ne întoarcem pretinzând că nu contează. Pretinzând că suntem încă aceleași persoane care eram atunci când am plecat de acolo.

1/52

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.