geisha
De curand am citit cartea ‘Japonia, ikebana de ganduri’. Cred ca este indispensabil daca vrei sa cunosti o parte din cultura japoneza. In cele 150 de pagini a prezentat majoritatea subiectelor asiatice cunoscute.
Am invatat:
~ la meciurile de sumo, mai intai sunt luptele intre cei mai putin importanti, apoi cei mai cunoscuti;
~ arta ceaiului (sado sau chano-yu) este foarte complicata si fiecare gest conteaza;
~ gheisele veritabile NU sunt prostituate, este in afara legii sa ‘isi vanda trupul’, intr-o relatie libera politia nu intervine;
~ sa te imbraci intr-un kimono complet este dificil si scump,mai ales daca articolul este manufacturat, este si unic;
~ despre poezia haiku; in 2 versuri si 17 silabe (5-7-5) se exprima trairi intense, asta daca stii cum sa comentezi versurile.
~ cresterea bonsailor e foarte dificila, iti trebuie timp pentru ingrijirea lor; insa daca nu stii simbolul sau si al fiecarui ‘aspect’ (de ex, daca tai frunzele si lasi la vedere trunchiul, arati statornicie si unitate)
~ ikeabana este de asemenea o arta foarte sofisticata; arta aranjarii florilor are multe secrete, fiecare floare avand un simbol, iar alaturarea a 2 specii de flori diferite, un alt simbol.
Cam atat imi vine in minte acum.

Japonia este una din tarile top5-ului meu pe care as vrea sa le vizitez. Mi se par extraordinar modul in care se impleteste traditionalismul si modernismul acolo.
Intr-o buna zi voi posta fotografii din Tokyo aici 🙂

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.