Răspunsul scurt la intrebarea de mai sus e că ariciul nu este un animal prietenos, dar lasă-mă să-ți spun mai multe despre el.

Am scris odată despre cum l-am primit – nu eram tocmai pregătită pentru el, am făcut tot ce am putut să am grijă de el din prima zi. Din sâsâieli, hasaieli și tresăriri bruște nu îl scoteam, așa că am făcut tot ce recomanda internetul să mă apropii de el: i-am pus tricouri cu mirosul meu în care să doarmă, am vorbit cu el, îl țineam în brațe cât mă uităm la seriale. În momentul în care s-a deschis și i-am atins burtică, am început să plâng. Asta se întâmpla după vreo luna de tratament din asta zilnic. Într-un final m-a acceptat, acum pot să-l iau de jos fără nicio reținere (am devenit și imună la țepii lui). Depinde și de starea lui, de perioada zilei, de cât de lumină și zgomot, de multe.

Ce mănâncă un arici?

Mâncare de pisici (pui de pisici, uscată mai mult, umedă mai rar), salate, fructe, gândăcei (nu am ajuns încă la perioada asta). Există și mâncare specială pentru arici, care nu-i prea place (și nici nu prea e recomandată pe internet).

Cât de jucăuș e? Ce face? Răspunde când îl strigi?

Este jucăuș, curios și inteligent. Deja a învățat casa și este super amuzant când aleargă de colo-colo (îi dau drumul 2h/seară), bagă nasul în toate colțurile și se ascunde în cele mai întunecate locuri. Nu, nu răspunde când îl strig, reacționează rareori când aude punga cu mâncare.

În ce îl țin?

L-am primit într-o cușcă medie cu fund de plastic și grilaj de sârme, din care a evadat de câteva ori. I-am cumpărat o cușcă de hamster cu sârme mai apropiate, care a devenit rapid mult prea mică pentru el. Acum are o cușcă de iepuri cu 2 camere, cu mult spațiu de joacă.

Cât de sensibil este un arici?

Aricii sunt destul de sensibili. Pentru că se cațără mult și au nasul lung pe care-l bagă peste tot, s-a rănit de câteva ori superficial la nas în a două cușcă (adică îi trecea în 2 zile). Apoi s-a mai lovit la unul dintre piciorușe și s-a umflat cam tare, însă l-am dat cu o soluție recomandată de medicul veterinar de la Sanivet (i-am găsit pe Google și-i recomand 👍💖), și și-a revenit.

Cât de costisitoare este întreținerea unui arici?

Aricii nu sunt high-maintenance. Are nevoie de apă curată, de mâncare bună (gen Royal Canin), de suficient spațiu de mișcare cu un loc în care să se ascundă, și de căldură – ceea ce lasă mult loc de improvizație.

Unde își face nevoile?

Ariciul se învață să facă la litieră (cu rumeguș și fân), dar dacă îl pălește când aleargă prin casă, lasă bile de nesquik pe unde se nimerește.

Care este durată medie de viață?

În jur de 6-7 ani, ceea ce este cam trist 🙁

Cât de mare se face?

Ariciul african ajunge pe la 25 de centimetri lungime. Acum la 4 luni, când e strâns, abia are câțiva cm, dar când aleargă sau se întinde, ajunge la 12cm.

Alte lucruri de știut:

  • Este foarte activ noaptea, ziua doarme mult
  • Nu-i place să stea pe spate
  • Țepii înțeapă doar dacă îi are ridicați, altfel este terapeutic să-l mângâi
  • Se sperie la zgomote, voce ridicată, dacă vorbești/sufli direct spre fața lor
  • Ii cad acele, ai grijă la ele 🙂
  • Nu mușcă

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.